17.05.2011 13:36

Reportáž České televize! Opravdu je prostituce nezbytná?

Podívejte se na reportáž o jednom "povedeném" večírku ve Staré čistírně, Národní kulturní památce.

https://www.ct24.cz/kultura/124222-kam-az-muze-ucel-svetit-prostredky 

 

Ptáme se: Jsou dekadentní večírky opravdu nezbytné pro provoz muzea?

Datum:     26. 5. 2010
Adresáti: vedení muzea + správní rada

Ahoj / Dobrý den,

včera jsem byl na schůzce s paní Ing. Skoupou v Toulcově dvoře (ohledně případné spolupráce s ETM, o tom však psát nechci).

První dojem z Toulcova dvora byl takový, že to tam - prostě - funguje. Přitom tamější usedlost spravují hned čtyři neziskovky, které navíc zastřešuje pátá. Vlastníkem je též město.

Otázka zní: jak je možné, že mají opraven celý objekt, a to i bez velkých "společenských" akcí jako byla ta včerejší?

Na internetu se píše, že celkové náklady na revitalizaci dosáhly předem plánovaných více než 27 milionů Kč a na financování se podílelo hlavní město Praha a státní rozpočet, za přispění strukturálních fondů Evropské unie.

Jak k dotacím přišli? Odpověď je podle mě jasná - ať se tam člověk podívá kamkoli, hned na první pohled vidí, že jsou jejich aktivity zaměřeny pro veřejnost, a to zejména pro děti. Evidentní je to už ze stránkek https://www.toulcuvdvur.cz. Myslím, že toto je cesta i pro nás. Na opravu památek samotných chce peníze kdekdo, ale ty peníze přijdou jen tomu, kdo nabídne něco víc, což oni právě dělají. Zároveň vydělávají z pronájmů, ubytování, seminářů, pronájmů zvířat, obchůdku či poradenství.

Když už jsme EKOtechnické museum, nemohli bychom být více jako oni? To znamená ekocentrem, v němž se pořád něco děje? Jsme také unikátní a vůbec toho nevyužíváme. Například včerejší akce byla, jak Radim řekl, spíše prostitucí tohoto baráku. Přišlo mi, že se parní stroje jako by krčily v koutě bez povšimnutí, a přitom jsou jednou z největších atrakcí, kterou můžeme nabídnout. A unikátní historické podzemí opět rezonovalo až do rána...

Podle mě tu je mnohem větší potenciál, než abychom museli čistírnu prodávat jen jako prostor. Když se odečtou veškeré výdaje, pak je otázkou, nakolik jsou tyto akce výdělečné a zda by nebyly výdělečnější tři pořádně připravené a pořádně zpropagované akce pro veřejnost (ovšemže taky s pořádnou náplní). 

Myslím si, že i akce pro veřejnost mohou být výdělečné. Jenže to chce mít jasnou koncepci rozvoje muzea. Bez koncepce budeme dalších x let přežívat jen od rautu k rautu. Raději bych, aby se muzeum stalo spíše skanzenem s původní, opravenou a rozhýbanou technologií než pouhým prostorem k pronájmu a peníze získávalo jinak.

Doufám, že tedy nová správní rada muzeu určí směr a povede k vytvoření dlouhodobé koncepce. Jinak všem doporučuji Toulcův dvůr k návštěvě :-)

Jan Molič


Podotýkáme, že e-mail zůstal bez odezvy, kromě reakce tehdejšího člena správní rady Ing. Jandáčka. 

Jak je možné, že odlišný model financování funguje v jiných neziskovkách? Proč by nemohl fungovat také v obecně prospěšné společnosti Ekotechnické muzeum? Pokud vedení muzea tvrdí, že finance nelze zajistit jinak, potom je to důkazem jeho neschopnosti. Cílem naší iniciativy proto je, dostat do vedení Staré čistírny buď odborníky na muzejnictví nebo zavedenou instituci, která finance umí sehnat šetrnějším způsobem (například Muzeum hl. m. Prahy, Národním technické muzeum, apod.)

—————

Zpět


Diskusní téma: Reportáž České televize! Opravdu je prostituce nezbytná?

Datum: 18.05.2011

Vložil: Petr

Titulek: Odborná správa

Ano, odbornou správu by to chtělo ... ale doufám, že tato iniciativa tam nedovede správu NTM nebo dalších státních organizací (to by byl mor ... nejlépe fungují neziskové organizace, které ale musí někdo kontrolovat), nikoliv státní příspěvková organizace (i tam se dějí zlodějiny ... viz minulé vedení NtM, kde pan ředitel se choval jako gubernátor)

K panu Moličovi .. Toulcův dvůr a další fungují .. ano, dělají akce pro veřejnost, přispívají na ně firmy, magistrát a hlavně dosáhnou na evropské dotace. Problémem Staré čistírny je to, že Ekotechnické museum je jen správní firma ... není vlastníkem (vzhledem k současným problémům naštěstí), takže žádosti o dotace žádat nemůže ... a městští úředníci nebudou psát projekty na majetek, který naopak zase nespravují.

Odpovědět

—————

Datum: 18.05.2011

Vložil: Petr

Titulek: EU fondy je obtiznejsi tunelovat

No, zamysli se nad tim proc se fondum vyhybaji, neni to tim, ze jdou blbe tunelovat? :-)

Odpovědět

—————





Kontakt



+420 777 897 567