30.04.2011 22:28

Odemykání kanálů 2011 aneb Samá voda kohoutková

Na letošní tradiční akci Odemykání kanálů nás překvapila malá návštěvnost. Také nás překvapilo, že se k nám vedení muzea nechovalo špatně, ba chovalo se přímo hyperkorektně. Dokonce nás i pustilo dovnitř. Musí přeci ukázat, jak jsou naše argumenty liché... Také proto nás zajímalo, co je v muzeu nového z hlediska muzejní činnosti.

Hned u vstupu do muzea jsme zažili nefalšované nadšení. Mohli jsme se totiž občerstvit vodou z vodovodu, a to zcela zdarma! (Vodu z vodovodu sponzorovala firma Veolia a chutnala jako voda z vodovodu.)

Pak jsme se šli podívat na pozemek za čistírnu. Dle slov jednoho z nových průvodců, "muzeum jede" - a opravdu - jezdil tam parní válec. My však pamatujeme válec již z dřívějška, vizte program Odemykání kanálů roku 2004. Ale proč ne? To je jistě chvályhodné.

Dále jsme se odebrali do budovy, podívat se, jak vypadá chystaná nová expozice "Samá voda kohoutková". Ta se nachází v prvním patře za galerií. Výsledek? Musíme zkonstatovat, že expozice má čím dál vyšší úroveň, a to především proto, že tatáž expozice se nacházela ještě před půl rokem o dvě patra níže... 

Je třeba podotknout, že tato výstava umyvadel v muzeu už byla a dokonce už byla i jednou přestěhována. Do roku 2009 se nacházela v místnosti vedle hlavní haly. Pak přišlo současného vedení a expozici zrušilo, neboť místnost našla lepší využití jako zázemí pro catering. Rok na to byla expozice slavnostně oprášena a obnovena v podzemí, ve sloupové místnosti (rok 2010). Odtamtud ji nyní vedení nechalo opět přesunout a přejmenovalo ji z "expozice hygienického mobiliáře" na "Samá voda kohoutková". Povedl se jim bravurní marketingový kousek, jak tutéž věc prodat třikrát.

Jen je škoda, že se už při prvním stěhování nějak zapomnělo na původní informační tabule a popisky exponátů, které byly kvalitní. Poté u exponátů bylo už jen napsáno "Umyvadlo" vedle umyvadla a podobně. Jedno historické umyvadlo navíc stěhování nepřežilo (viz naše fotogalerie).

Nyní je tedy expozice hygienického mobiliáře tzv. "v realizaci". Snad abychom se napříště nedivili, že tam nejsou ani ty informační tabule, ani ty popisky a možná ani ty exponáty...

Doufáme, že po přečtení tohoto textu zjedná vedení musea nápravu a dočkáme se kvalitní expozice, která přinese opravdu něco nového do muzea.

Tolik asi k nové musejní činnosti.

—————

Zpět


Diskusní téma: Odemykání kanálů 2011 aneb Samá voda kohoutková

Datum: 01.05.2011

Vložil: patrik martiš

Titulek: strojovna

Zdravím priatelia, rodinné dôvody mi neumožnili prísť pozrieť na Odemykání kanálu. Ako vypadá strojovňa a kotolňa?
patrik

Odpovědět

—————

Datum: 01.05.2011

Vložil: Filip Kotoucek

Titulek: nova expozice

Doufam ze si Veolia a ji spriznena organizace PVS uvedomi ze za tuto expozici uz bylo jednou zaplaceno v roce 2006 pri stoletem vyroci prazske kanalizace kde se cerpala dotace prave na tuto expozici a zatrhnou jiz druhe financovani teto expozice "skatulata hejbejte se"!!!

Odpovědět

—————





Kontakt



+420 777 897 567