05.02.2011 22:30

Prodej a sešrotování sbírek Ekotechnického musea

Aktualizace: sekce "Dílna" 15. 8. 2011 úplně zmizela z webu Ekotechnického muzea, takže nyní to vypadá, jako by nikdy žádná dílna neexistovala. Podívejte se do archivu webu ze 14. 8. 2011

---

Nejhorší, co může muzeum potkat, je když přijde o své sbírky. A to se stalo ve Staré čistírně. Dříve než se kdokoliv vzpamatoval, bez souhlasu správní rady, T. Věžník a Z. Bruna rozprodali za cenu železného šrotu (a někdy i hluboko pod ní) sbírkové předměty mezi soukromé sběratele.

Dříve muzeum disponovalo vlastní fungující restaurátorskou dílnou, v níž byly stroje opravovány. Po příchodu nového vedení však byli odejiti odborníci, kteří se na opravách podíleli (a nebo byli znechuceni, takže odešli sami). Dílna tudíž nemohla sloužit svému účelu, a proto se vedení muzea rozhodlo k odprodeji exponátů (jak Věžník prohlásil - je to šrot - přesto ale i značně poničený exponát lze opravit do funkčního stavu, pokud jsou k tomu podmínky a vůle).

Největším nákupčím byla brněnská firma Former, spol. s r.o (https://www.restauratorskadilna.cz/), která tímto způsobem exponáty spíše zachránila než že by se obohatila na koupi sbírek, protože v některých případech byly sbírkové předměty prodány i do sběrných surovin, kde skončil i unikátní kanalizační čeřič. Firma se samozřejmě chovala přirozeně - obchodně - vinu za rozprodej pod cenou tudíž nese především vedení muzea.

Tímto závažným způsobem porušili pan Věžník a Bruna zákon č. 248/1995 Sb., o obecně prospěšných společnostech, který ukládá OPS řídit se statutární listinou (status ET musea) a rozprodejem a sešrotováním sbírek se stali pravděpodobně pachateli trestného činu neoprávněné nakládání s cizí věcí podle § 207 trestního zákoníku.

Nebýt neschopnosti vedení, mohla dílna nadále fungovat a být k dispozici nejen potřebám muzea.

Tečkou za odprodejem exponátů byla přeměna dílny na expozici. Fa Former se s vedením muzea dohodla na oboustranně výhodném byznysu - převezme zbylé vybavení dílny a za menší částku dílnu přebuduje na expozici. 

 

—————

Zpět


Diskusní téma: Prodej a sešrotování sbírek Ekotechnického musea

Datum: 22.06.2011

Vložil: Ondra

Titulek: Trestní oznámení

a proč nepodáte trestní oznámení?

Odpovědět

—————





Kontakt



+420 777 897 567