03.04.2012 15:57

Nahnutý stav pražských věží aneb Získá čistírnu Muzeum hl. m. Prahy?

Ačkoli pražské věže s bubenečskou čistírnou nesouvisejí (až na jejího ředitele Věžníka), způsob provozování věží i čistírny jako by si z věže vypadl. Alespoň podle Václava Novotného, radního pro kulturu, nevypadají pražské věže tak, jak by mohly. Totéž lze říct o čistírně.

Věže i čistírna představují pro své provozovatele nemalý zdroj příjmů. Tyto zisky očividně nejsou reinvestovány tak, jak by měly být - do oprav svěřených památek. Místo toho jsou zřejmě různým způsobem vyváděny ven, samozřejmě zcela "legálně". Například pomocí externích dodavatelů či nevhodných investic. Možností je spousta a Češi mají za ušima!

Věž Staroměstské radnice s kanalizací ovšem souvisí. Nachází se pod ní Cizinecký vstup. Spojná komora, která byla zbudována za účelem reprezentace. Právě tam vodili pražští radní cizince, aby se jim pochlubili novou kanalizací. Přestože tento nádherný prostor by šlo ukazovat veřejnosti, v současnosti se do něj nedostanete. Firma ABL, která věž provozuje, Cizinecký vstup předělala na prodejnu suvenýrů a vstupenek. Ani prodavačky nevědí, že tam nějaký kanál je! Původní představa přitom byla, zbudovat v Cizineckém vstupu "pobočku" Ekotechnického muzea, Staré čistírny...



... Před několika lety jsme v bláhové víře vstup do kanalizace otevřeli a umístili do něj exponáty a informační tabule z expozice Ekotechnického muzea. Dokonce se tam provádělo s výkladem, který zajišťovali dobrovolníci z Klubu přátel staré čistírny. Od té doby se ale mnohé změnilo, a už ani ten klub de facto neexistuje. Pamatujete?

Dobrá zpráva ovšem je, že Radní Novotný navrhuje, aby věže získalo do správy Muzeum hlavního města Prahy.

Připojujeme se k němu s návrhem, aby se totéž událo v případě Staré čistírny !

—————

Zpět


Kontakt



+420 777 897 567